>Tip Blogging dari Jutawan Redmummy.com

>Bagaimana menjana pendapatan dari blog? Jawapannya mudah, tingkatkan ‘traffic’ atau bilangan pengunjung ke blog anda. Kalau sehari anda boleh ada 1000 pengunjung ke blog anda, tidak mustahil anda bakal menjadi jutawan satu hari nanti.

Apa kaitannya antara peningkatan jumlah ‘traffic’ dengan pendapatan? Jawapannya pun cukup mudah, apabila pengunjung ke blog anda telah ramai, anda letakkan iklan-iklan berbayar dari Google Adsense ataupun Nufnang. Syarikat-syarikat ini akan membayar anda bagi setiap iklan yang di klik oleh pengunjung-pengunjung blog. Ok, cakap banyak pun tak guna. Ini merupakan salah satu contoh cek yang diterima oleh Jutawan Redmummy kita :

Amacam ? Teringin dapat cek macam ni? Tiada yang mustahil… anda juga mampu memiliki cek yang sama satu hari nanti. Bagaimana? Ok kita dapatkan rahsia yang dikongsi oleh beliau sendiri dalam blog :

  1. Traffic yg paling penting. Tambahkan hits/readers blog korang. 100 per day? Tak cukup! Make it thousandsssssssssss of readers per day. Cara nak tambah hits? Rajin2 la blog hopping, leave a komen and jejak, join bloggers gathering, macam2 lagi la. Kena la rajin sket. Ni ulangan ya “Saya hanya dapat income selepas 2 tahun berblogging. 2 tahunnnn!” So momantai ok!
  2. Minat berblogging kena ade. Jangan berblog semata2 nak dapatkan duit. Buat sesuatu tu kena ade minat, baru menjadi :)
  3. Tonjolkan keunikan blog anda, olah dengan gaya bahasa korang sendiri, cerita benda2 yang orang suka baca. Barulah readers keep on coming dokk?
  4. Kalo twitter pulak, tambahkan follower bagi lagi ramai. Aktif sket bertweet :) Actually all about networking. Makin ramai readers/followers, prospek lagi cerah nak buat duit :)

Ok dah ada semua tuh, barulah advertisers through Nuffnang nak engage dengan kita. Selain dari buffered earnings, yang buat ribu-riban tu is the sponsored posts / advertorials. Ni contoh yek, bukan harga betul nih…katalah satu sponsored post berharga RM2,000….multiple lah dengan berapa adv yang kita buat.

Untuk dapatkan pelbagai lagi tips blogging, apa kata anda lawat sendiri ke blog Redmummy.com…

Posted on 31 Januari 2011, in Pelbagai. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: